Video: Aseptiske koblinger forklaret - hvad du bør vide
  • Forside >
  • Nyheder >
  • Video: Aseptiske koblinger forklaret - hvad du bør vide
12-09-2024

Video: Aseptiske koblinger forklaret - hvad du bør vide

Guides & vejledninger

Aseptiske koblinger, også kendt som aseptiske fittings, bliver mere og mere populære i procesindustrien, især inden for fødevare- og medicinalproduktion, hvor sterilitet og renhed er afgørende. Koblingerne udgør ofte en sikker og hygiejnisk forbindelse mellem rør og udstyr, hvilket minimerer risikoen for kontaminering.

I vores nye explainer-video herunder gennemgår vi de forskellige typer af aseptiske koblinger, deres forbindelser og de relevante standarder, der anvendes i procesindustrien. Vi kommer også nærmere ind på, hvor i procesindustrien de anvendes og viser desuden nogle få oplysende eksempler på de forskellige typer af aseptiske fittings.

Hvilke typer af aseptiske koblinger findes der?

Aseptiske koblinger findes i tre hovedtyper:

Omløbere (DIN11864-1)
Bruges ofte i mindre applikationer, hvor fleksibilitet er afgørende. Kendt for deres hurtige og nemme installation samt vedligeholdelse. Med et omløber-setup følger en pakning, der sikrer en hermetisk forsegling, hvilket beskytter produktet mod ekstern kontaminering.

Flanger (DIN11864-2)
Robuste og designet til systemer, der kræver høj stabilitet og modstandsdygtighed over for vibrationer, især indenfor fødevareproduktion. De sikrer en tæt forbindelse, selv under forhold med højt tryk eller ekstreme temperaturer. 

Clamps (DIN11864-3)
Typisk anvendt i sanitære applikationer, hvor hurtig demontering er nødvendig, for eksempel ved medicinalproduktion. Clamps giver fleksibilitet til hurtige justeringer i produktionslinjen og er yderst effektive til hyppig rengøring og vedligeholdelse, samtidig med at steriliteten bevares.

Se vores store udvalg

Hvilke forbindelsestyper og standarder bør du kende til?

Oversigt over det aseptiske koblingssystem

Forbindelsestyperne omfatter:

  • Liner (hun-del)
  • Nut (han-del)

Lineren og nut'en udgør sammen hele forbindelsen mellem proceslangen og anlægget.
En indbygget gummipakning sikrer altid en hermetisk tætning, hvilket opretholder det korrekte flow i procesanlægget.

De aseptiske fittings findes til forskellige rørdimensioner og lever op til en række internationale standarder, herunder:

  • DIN (serie A)
  • ISO (serie B)
  • INCH (serie C - også kendt som DS/SMS-koblinger)

Hvor anvendes aseptiske fittings?

Aseptiske koblinger anvendes bredt i procesindustrien, hvor sterilitet og renhed er afgørende for produktkvaliteten:

Fødevareindustrien
I fødevareindustrien er aseptiske koblinger vigtige, når medier som mælk, juice og øl skal transporteres sterilt gennem rørsystemer. De spiller en central rolle i pasteuriseringsprocesser, hvor det er nødvendigt at sikre et kontamineringsfrit miljø for at opnå lang holdbarhed og høj kvalitet. Med det rigtige setup kan man undgå bakterier, skimmelsvampe og andre forurenende stoffer under produktion og emballering.

Aseptiske koblinger bruges også til at transportere syrnede mælkeprodukter som yoghurt, hvor selv den mindste kontaminering kan føre til uacceptable ændringer i smag og tekstur i en standardiseret fødevareproduktion.

Medicinalindustrien
I medicinalindustrien er kravene til renhed meget høje. Aseptiske koblinger er afgørende for produktionen af sterile lægemidler og vacciner, da selv den mindste kontaminering kan underminere både sikkerheden og effektiviteten af produktet. Det er vigtigt at sikre hermetisk forsegling i processer som fermentering, hvor mikroorganismer dyrkes under kontrollerede forhold. 
Desuden bruges de til transport og opbevaring af aktive farmaceutiske ingredienser (API’er) samt under påfyldningsprocesser for at undgå krydskontaminering mellem forskellige partier. Dette er især kritisk i fremstillingen af injicerbare lægemidler, hvor selv små mængder af forurening kan have alvorlige konsekvenser for patienters sundhed.

Bioteknologi og kosmetikindustrien
Indenfor bioteknologi udgør aseptiske fittings ofte en vigtig del af procesanlægget. I produktionen af biologiske stoffer såsom proteiner og enzymer anvendes aseptiske systemer til at opretholde sterile forhold i bioreaktorer og under ekstraktionsprocesser. 
De anvendes også indenfor kosmetikindustrien, hvor de er med til at sikre renhed i produktionen af hudplejeprodukter og andre kosmetiske præparater, der skal opfylde strenge hygiejnekrav for at undgå hudirritation og andre bivirkninger.

Kontakt os og få en løsning der passer til din produktion

Har du brug for rådgivning om valg af de rette aseptiske koblinger til dit procesanlæg? Vores eksperter er klar til at hjælpe dig med at finde den bedste løsning til din applikation. Kontakt os i dag på telefon +45 70200422 eller send en e-mail til foresporgsel@alfotech.dk. Vi tilbyder skræddersyet rådgivning baseret på dine specifikke behov og sikrer, at du får maksimalt udbytte af dit procesanlæg.

Luk
Log ind

Der opstod en fejl!

Glemt password

Der opstod en fejl!

Der er nu sendt en e-mail til dig med instruktioner til at nulstille dit password.