Miniguide: Alt hvad du bør vide om ATEX
10-10-2024

Miniguide: Alt hvad du bør vide om ATEX

Guides & vejledninger

Arbejder I med udstyr eller installationer i potentielt eksplosive miljøer? 

Indenfor procesindustrien spiller ATEX-direktiverne en afgørende rolle i at sikre, at udstyr anvendt i potentielt eksplosive miljøer er designet og testet til at kunne modstå de farlige forhold, som kan opstå, når brændbare medier er til stede. I sidste ende handler det om medarbejdernes sikkerhed og at undgå kostbar nedetid i produktionen.

I vores nye miniguide omkring ATEX starter vi helt fra bunden og giver dig det fulde overblik over, hvad begrebet står for, hvad det dækker over, og hvad I som virksomhed skal være opmærksom på, når I har med potentielt eksplosive miljøer at gøre. Sidst men ikke mindst kommer vi også nærmere ind på vores 3 mest populære ATEX-godkendte slanger, og hvordan de egner sig til specifikke produktionsformål.

Læs med og bliv klogere!

Hvad er ATEX?

Eksplosion og ATEX logo

ATEX er en forkortelse af "ATmosphères EXplosibles" og refererer til to EU-direktiver, som fastsætter bestemte retningslinjer for design, testning og vedligeholdelse af udstyr og installationer, så de kan modstå potentielle farer i eksplosive miljøer. ATEX-direktiverne gælder i hele EU og udgør en væsentlig del af sikkerhedsreguleringen inden for bl.a. procesindustrien. Overholdelse af dem er et lovkrav.

Direktivet ATEX 2014/34/EU fokuserer på krav til udstyr, der anvendes i eksplosive atmosfærer, og sikrer, at disse produkter er designet og fremstillet til at modstå de specifikke forhold, der kan opstå i sådanne miljøer. Dette omfatter kriterier for klassificering, testning og certificering af udstyr for at minimere risikoen for eksplosioner.

På den anden side adresserer ATEX 1999/92/EC arbejdsmiljøet og de nødvendige foranstaltninger, som arbejdspladser skal implementere for at beskytte sig mod eksplosionsfare. Det involverer en vurdering af risici, udarbejdelse af sikkerhedsprocedurer og sikring af, at medarbejdere er korrekt uddannet til at håndtere potentielt farlige situationer. Tilsammen sikrer disse direktiver, at både udstyr og arbejdsmiljøet er i overensstemmelse med de højeste sikkerhedsstandarder.

Hvilke regler gælder for ATEX?

Tankanlæg med kontrolenhed

Overholdelse af ATEX-direktiverne kræver at man følger de relevante regler og standarder for det specifikke udstyr på procesanlægget. Det betyder, at udstyret skal være ATEX-certificeret af godkendte organer og opfylde de krav, der gælder for den zone, det skal anvendes i. Derudover er det virksomhedens ansvar at udføre løbende kontrol og vedligeholdelse af udstyret for at sikre, at det forbliver sikkert at anvende.

Overordnet set dækker ATEX-zoner over produktionsområder, hvor der er risiko for, at eksplosive atmosfærer kan opstå. Dette kan eksempelvis være i forbindelse med transport af korn eller sukker, eller ved arbejde med andre pulvermaterialer, granulater og kemiske forbindelser. Zonebetegnelserne hjælper virksomhederne i deres risikovurdering af brændbare medier eller mix af selvsamme, herunder hvor de befinder sig, hvordan de opbevares, og hvor stor sandsynligheden er for, at de kommer i kontakt med en antændelseskilde.

Infografik over ATEX-zoner

Zonebetegnelserne for gasser inkluderer:

  • Zone 0: Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.
  • Zone 1: Område, hvor der under normal drift lejlighedsvist kan forekomme en eksplosiv blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge.
  • Zone 2: Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge. Hvis den opstår, vil det kun være kortvarigt.

Zonebetegnelserne for støv- og væsketåger inkluderer:

  • Zone 20: Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.
  • Zone 21: Område, hvor der under normal drift lejlighedsvist kan forekomme en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft.
  • Zone 22: Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft. Hvis den opstår, vil det kun være kortvarigt.

Kundernes ATEX-favoritter

Mand som holder en industrislange på lager

ATEX-godkendte slanger finder du i vores webshop under kategorierne kemislanger, kunststof- og teflonslanger, samt PUR-slanger. Fælles for dem er, at de er designet til at opfylde de strenge sikkerhedsstandarder, der kræves i eksplosive atmosfærer. Men hvilke af disse modeller har været kundernes foretrukne inden for det seneste år? Vi har analyseret salgsdata og feedback for at forstå, hvilke specifikationer og funktioner kunderne værdsætter mest.

  • ChemForce ATEX: Universalslange til fødevarer og farmaceutiske produkter. Konstrueret indvendigt i korrugeret PTFE og udvendigt med rustfri stålflet kan den håndtere et stort temperaturspænd fra -73°C til +260°C, hvilket gør den ideel til en bred vifte af applikationer i krævende miljøer. ChemForce ATEX er antistatisk, slidstærk, kemisk modstandsdygtig og godkendt til samtlige ATEX-zoner.

  • Prochim SPL/10-UPE: Suge- og trykslange velegnet til flere typer af kemikalier. Konstrueret med UPE-liner indvendigt og EPDM-gummi udvendigt for ekstra holdbarhed og modstandsdygtighed. Med ATEX-godkendelse til alle zoner er Prochim SPL/10-UPE især velegnet til tankbiler og kemisk industri, hvor der stilles strenge krav til sikkerhed og pålidelighed.

  • Dynamic Safe-Tech: Antistatisk farmaceutisk slange til transport af kosmetik og brandfarlige produkter. Indvendigt konstrueret i PFA og udvendigt i EPDM-gummi sikrer den effektiv elektrostatisk afledning. Dynamic Safe-Tech er ATEX-godkendt til alle zoner og tåler temperaturer fra -20°C til +65°C. Perfekt til applikationer, hvor eksplosionsrisiko er til stede.

  • Maniflon/SD-PTFE: Fødevaregodkendt kemislange velegnet til aggressive kemikalier og farmaceutika. Indvendigt konstrueret med belægning af sort, antistatisk PTFE for sikker transport. Det ydre lag af slidstærk EPDM beskytter mod ozon og vejr, hvilket sikrer lang levetid. Maniflon/SD-PTFE er fuldt elektrisk ledende, ideel til ATEX-zoner, og kan modstå damptemperaturer op til 150°C i korte perioder. En pålidelig løsning til krævende produktionsmiljøer.

Konfigurér din egen ATEX-slangeløsning online

Går du allerede med tanker om jeres næste ATEX-slangeløsning til produktionen, men ved ikke hvor du skal starte? Med vores online slangesamler kan du hurtigt og nemt konfigurere din helt egen ATEX-slangeløsning ud fra ønskede specifikationer. Og ønsker du ikke at bestille lige med det samme, kan du altid sende en uforpligtende forespørgsel i stedet. Derefter kontakter vi dig hurtigt muligt.

Her er 5 gode grunde til at afprøve vores online slangesamler:

➡️ Varieret udvalg af ATEX-godkendte slanger
➡️ Koblingsrotationer i 45-graders intervaller
➡️ Se dimensionsskitser for slangekoblinger
➡️ Lav uforpligtende forespørgsel eller send ordre
➡️ Tilgængelig 24/7

Luk
Log ind

Der opstod en fejl!

Glemt password

Der opstod en fejl!

Der er nu sendt en e-mail til dig med instruktioner til at nulstille dit password.