Syntetisk gummi spiller en afgørende rolle i procesindustrien og bruges i alt fra transportbånd og pakninger til tætningsmaterialer og gummislanger. Som alsidigt materiale er det kendt for sin imponerende modstandsdygtighed over for mange forskellige stoffer samt sin robusthed under krævende produktionsforhold.
To af de mest anvendte gummityper, som ofte indgår i konstruktionen af industrislangens inderside, er EPDM (Ethylene Propylene Diene Monomer) og NBR (Nitrile Butadiene Rubber), sidstnævnte også kendt som nitrilgummi. Men hvad kendetegner dem, og hvordan adskiller de sig fra hinanden i ydeevne, når det gælder gummislangen og dens evne til at transportere forskellige typer medier?
I denne miniguide sætter vi fokus på begge gummityper og giver dig det fulde overblik over deres egenskaber, fordele og begrænsninger. Og vi hjælper dig med at forstå, hvorfor du bør have dem med i dine overvejelser, næste gang du skal på indkøb. Sidst men ikke mindst løfter vi sløret for vores mest solgte gummislanger anno 2024.
Bliv klogere på blot 5 minutter!
Hvad er syntetisk gummi?
Syntetisk gummi er et kunstigt fremstillet materiale, der efterligner egenskaberne ved naturgummi. I modsætning til naturgummi, som udvindes fra latex tappet fra gummitræer, produceres syntetisk gummi ved polymerisation (en kemisk proces, der binder små molekyler sammen til lange kæder) af monomerer (små kemiske byggesten, der kan sættes sammen til større strukturer) som styren, butadien og isopren. Processen skaber lange molekylkæder, der giver materialet dets karakteristiske fleksibilitet og holdbarhed. Gummitypen og dens egenskaber afhænger af de valgte monomerer og tilsætningsstoffer, som kan tilpasses specifikke behov.
Ofte foregår fremstillingen af syntetisk gummi på store kemiske fabrikker og produktionsanlæg, som har let adgang til de nødvendige råmaterialer. De største producenter finder du hovedsageligt i lande som USA, Kina, Tyskland, Sydkorea og Japan.
Syntetisk gummi er udbredt i procesindustrien, hvor det for eksempel indgår i tætningskomponenter, gummislanger og membraner, som skal kunne modstå ekstreme miljøer og krævende produktionsforhold. I fødevareforarbejdning opfylder det eksempelvis høje krav til hygiejne og holdbarhed, mens det i kemisk og farmaceutisk produktion giver pålidelig beskyttelse mod stærke kemikalier, høje tryk og ekstreme temperaturer.
Sammenligning: EPDM- vs. NBR-gummi
Egenskaber og fordele ved EPDM-gummi
Generelt er EPDM-gummi kendetegnet ved at være særlig modstandsdygtig over for både alkohol, høj temperatur og kemikalier. Derfor er det også meget udbredt i industrislanger, som anvendes i fødevareindustrien og den kemiske industri, eksempelvis til transport af syrer og baser eller ved CIP-rengøring. Som udgangspunkt dækker EPDM et temperaturspænd mellem ca. -40°C til +150°C, men i praksis afhænger ydeevnen af, hvad der skal løbe gennem gummislangen. For eksempel påvirker visse kemikalier EPDM-gummiets holdbarhed i højere grad end andre. Gummitypen er mindre fedtbestandig og derfor indgår den normalvis ikke i gummislanger til transport af olie- eller fedtholdige medier.
Egenskaber og fordele ved NBR-gummi
NBR-gummi er det foretrukne valg til gummislanger ment til transport af pulverformige, olie- eller fedtholdige medier. Udover sin høje fedtbestandighed, udmærker det sig især også med dets høje slidstyrke, hvorfor gummitypen anvendes i visse granulatslanger. Ved høj friktion, eksempelvis i forbindelse med transport af mælkepulver eller andre former for tørstoffer, er NBR markant bedre end EPDM. Selvom NBR ikke kan matche EPDM i temperaturtolerance, fungerer det optimalt ved moderate temperaturer fra -30°C til +100°C (kortvarigt op til +120°C). Ligesom med EPDM afhænger det af flere faktorer såsom tryk og materialesammensætning.
Hvordan træffer du det bedste valg?
Valget mellem en gummislange med EPDM- eller NBR-inderside afhænger af dine specifikke produktionskrav, herunder specielt hvilket medie, der skal transporteres, tryk- og temperaturkrav samt miljøforholdene, hvor gummislangen skal bruges.
Måske arbejder du med varme væsker, dampe eller kemikalier som syrer og alkohol? I så fald er en gummislange med inderside i EPDM det oplagte valg, fordi den med sin konstruktion er mere modstandsdygtig overfor temperaturer og kemikalier. Hvis den opgave, du står overfor, indebærer transport af eksempelvis madolie eller mel, dvs. medier, som enten er fedtholdige eller har en høj friktion, så er en gummislange med NBR-inderside vejen frem. I forhold til alkoholresistens er EPDM marginalt bedre end NBR, men reelt kan du gå med dem begge i langt de fleste tilfælde.
Vores 3 mest populære gummislanger i 2024
Salgstallene lyver aldrig - ej heller dem for 2024. Vi satte dem under lup med henblik på at finde frem til årets mest populære gummislanger med inderside i enten EPDM eller NBR. Her er tre af vores mest efterspurgte modeller, der alle lever op til de højeste standarder inden for procesindustrien:
Oily Food/SPL
Som navnet antyder er vores fødevaregodkendte gummislange Oily Food/SPL skræddersyet til transport af olie- og fedtholdige medier indenfor fødevareproduktion. Udover at være konstrueret med inderside i NBR, er modellen desuden udstyret med stålspiral, hvilket gør den ekstra fleksibel. Oily Food/SPL dækker et temperaturspænd fra -20°C til +90°C og kan kortvarigt steriliseres ved +130°C. Dækker arbejdstryk på op til 10 bar. Fås også i en brudsikker Crushproof-version som tåler påkørsler.
Biovast
Vores dampslange Biovast, som er konstrueret med NBR-gummi indvendigt og en blanding af NBR og PVC udvendigt, er en af de mest populære produkt- og dampslanger i vores lagerprogram. Den udmærker sig især som rengøringsslange med varmt vand eller damp, hvor den ved vand dækker et temperaturspænd fra -20°C til +100°C ved op til 20 bars arbejdstryk samt op til +165°C og 6 bars arbejdstryk ved damp. Med andre ord får du en meget alsidig og modstandsdygtig gummislange, som nemt kan indgå i dit rengøringsarsenal.
Alichem/SPL
Vores robuste og fleksible Alichem/SPL kemislange har før været i rampelyset, eksempelvis i forbindelse med vores sensommerguide til CIP-rengøring. Med en inderside i EPDM og indbygget stålspiral er den velegnet til lette kemiske væsker og ikke-fedtholdige fødevarer. I CIP-processer kan den for eksempel nemt håndtere koncentrationer af sammenblandede væsker, dog ikke stærkt koncentrerede syrer. Alichem/SPL fungerer optimalt ved temperaturer fra -40°C til +120°C afhængig af medie og kan steriliseres ved +140°C i max. 30 minutter.
Brug for råd og vejledning?
Stadigvæk i tvivl om, hvornår du bør vælge en gummislange med EPDM-inderside fremfor en med NBR i forhold til dine behov? Vi ved godt det kan være svært at træffe valget. Men bare rolig - vores salgskonsulenter sidder altid klar med gode råd og værdifuld vejledning, når behovet er der. De kan hjælpe dig med at finde den helt rette gummislange ud fra dine produktionskrav.
Kontakt dem i dag via e-mail foresporgsel@alfotech.dk eller giv dem et kald på telefon +45 7020 0422.