Med forbrugersikkerheden i højsædet
Forestil dig Formel-1 racerbilen i førerposition inden lamperne skifter til grøn på Silverstone. Starten går. Tørvejrsdækkene passer perfekt til den solskinsrige formiddag. Men vejrliget overrasker alt og alle. Henad ved 10. omgang har de grå skyer samlet sig, og indenfor ganske kort tid vælter regnen ned. Holdet bag Formel-1 racerbilen tager chancen og presser på, mens de andre er i pit for dækskifte – men det ender på den baggrund helt galt på 14. omgang, da den skrider af banen og må udgå af løbet.
Lige så vel som holdet bag Formel-1 racerbilen aldrig skulle have taget chancen med dæk, som ikke passede til forholdene, lige så vel skal man aldrig gå på kompromis med tekniske komponenter, når det kommer til CIP-rengøring. Rengøring med kemikalievæsker – af og til i mix – under høje temperaturer og tryk er ikke til at spøge med. Man skal vide, hvad man laver, når man sikrer sig, at procesanlægget er rent fra ende til anden. Både fødevareindustrien og den farmaceutiske industri gør det naturligvis med forbrugersikkerheden i højsædet – men af og til går det desværre rigtig galt.
Vi giver dig her den komplette sensommerguide til CIP-rengøring.
Hvad er CIP-rengøring?
CIP er en forkortelse for ”Cleaning-In-Place”. CIP-rengøring blev oprindeligt udviklet til fødevareindustrien, herunder især til mejerier. I dag anvendes rengøringsprocessen, som typisk er fuldautomatiseret, også indenfor den farmaceutiske industri og involverer rengøring af rør, beholdere, tanke, filtre og fittings etc. CIP-rengøringens forløb afhænger af produktet, der skal fremstilles, for eksempel øl, spiritus eller forskellige typer af madolier. Under rengøringsprocessen indgår ofte følgende trin i kronologisk rækkefølge:
- Gennemskylning med vand for at fjerne grovere snavs
- Gennemskylning med blandet kaustisk opløsning eller anden rengøringsmiddel, eksempelvis lud
- Gennemskylning med syreholdig opløsning, eksempelvis saltsyre eller salpetersyre
- Efterskylning med vand
- Valgfri desinfektion med relevant desinfektionsmiddel
Produktionsbehov vs. sikkerhed
Som leverandør til procesindustrien har vi hos Alfotech hørt flere historier om CIP-rengøringer, der ikke gik som de skulle. Eksempelvis hjalp vi for nogle måneder tilbage en af Danmarks største fødevarevirksomheder, da en af processlangerne hos dem sprang, vel at mærke mens CIP-rengøringen var i gang. Heldigvis var ingen af medarbejderne i nærheden af det sted, hvor slangen sprang læk med syreholdig opløsning.
Ude hos kunden er det en balancegang; under en CIP-rengøring står produktionen stille, så den skal gerne forløbe så effektivt som muligt. Samtidig må det dog aldrig gå ud over sikkerheden for medarbejderne på arbejdspladsen. Og netop i forhold til sikkerhedsoptimering opstår vigtigheden i at benytte de rette slanger til CIP-rengøringen.
Alfotech anbefaler Alichem
Hos Alfotech anbefaler vi at bruge kemislanger fra Alichem-serien til CIP-rengøring. Fælles for dem alle er, at de er konstrueret med glat EPDM indvendigt og er meget slidstærke. Alichem/SPL, som dækker et temperaturspænd fra -40°C til +120°C afhængig af medie, kommer desuden med indbygget stålspiral og er velegnet til mere krævende opgaver, hvor der også er større krav til fleksibilitet.
Ved CIP-rengøring med meget høje temperaturer tilskynder vi altid at bruge HOT Alichem/BN-S, som kan modstå op til +150°C. Udover at være en suge- og trykslange er den antistatisk gennem slangevæggen.
Nem bestilling via vores webshop
Med din egen brugerkonto i vores webshop kan du nemt bestille kemislanger til din CIP-rengøring. Desuden finder du et stort sortiment af passende slangekoblinger og fittings, som passer til netop jeres behov. Opret din bruger i dag og udforsk vores store produktsortiment. Du er også velkommen til at kontakte os på telefon +45 7020 0422 eller e-mail alfotech@alfotech.dk for råd og vejledning ift. CIP-rengøring af jeres procesanlæg.